Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A közbeszerzésekről szóló új törvény javaslatának részletes vitája június 30. napján lezárult, elfogadása a 2015. évi őszi ülésszak egyik első fontos döntése lehet. A Gazdasági Bizottság 64 pontjából álló javaslatának főbb pontjait korábbi cikkünkben már ismertettük. A Költségvetési Bizottság szintén terjesztett elő módosító javaslatot, amelyben a kivételi körök bővítését javasolja.

Az Országgyűlés Költségvetési Bizottsága a részletes vitát lezáró bizottsági módosító javaslatát 2015. június 30. napján terjesztette elő. A bizottság a törvényjavaslatban szereplő kivételi körök bővítését javasolja azzal, hogy az audiovizuális vagy rádiós médiaszolgáltatásra szánt műsorszám vétele, fejlesztése, előállítása, illetve audiovizuális vagy rádiós médiaszolgáltatók általi közös előállítása tárgyában lefolytatandó beszerzésekre nem kellene alkalmazni a törvényt. További kivételként határozza meg bármely ajánlatkérőnek az audiovizuális vagy rádiós médiaszolgáltatótól, továbbá a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alaptól megrendelt műsorszám szolgáltatására vagy műsoridőre vonatkozó szerződését. Az indokolás szerint a közmédia az elmúlt években egységes szemléletű rendszert alakított ki, amelyben a megrendelők számára ténylegesen az MTVA rendeli meg és/vagy gyártja a műsorszámokat, így indokolt a kivételi kör alanyainak bővítése. Megjegyezzük, hogy a hatályos Kbt. 9. § (5) bekezdés c) pontja ma is tartalmaz kivételt a műsorszámokra vonatkozóan.

A módosító javaslat a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap és a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. által a médiatartalmak elkészítéséhez szükséges technikai eszközök és szolgáltatások az uniós értékhatárt el nem érő beszerzéseit szintén a kivételi körbe sorolja – ahogyan a ma hatályos Kbt. is. Indokolásul az elmúlt időszak tapasztalatai szolgálnak, melyek szerint nagy számban váltak szükségessé kis értékű, de összességében a közbeszerzési értékhatárt elérő beszerzések a fenti ajánlatkérőknél, azonban a közös beszerzés gazdaságtalan vagy előre nem tervezhető.

Az Országgyűlés idei tavaszi-nyári ülésszaka a 2015. július 6. napján tartott rendkívüli ülésnappal lezárult. Az új közbeszerzési törvény elfogadását a Miniszterelnök- helyettes az Országgyűlés elnökének az őszi ülésszakra vonatkozóan előterjesztett törvényalkotási programjának első sorában szerepelteti, szeptemberi elfogadási időponttal.