Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Sajtómegjelenések

2022. január

A mesterséges intelligencia jogi szabályozása

A Guba Ügyvédi Iroda Magyarországról egyedüliként vesz részt az Európai Bizottság kutatásában, amely a digitális korhoz és a mesterséges intelligenciához kapcsolódó polgári jogi felelősségi kérdések új szabályozásának kialakítására vonatkozik. A cél a termékfelelősségről szóló irányelv továbbfejlesztése, illetve adott esetben új jogszabály kidolgozása, amely reagál a mesterséges intelligencia által támasztott, körforgásos digitális gazdaságban megjelenő új, elsősorban a polgári jogi felelősséget érintő új kihívásokra. A részletekről, fejleményekről itt olvashat: Link

2021. január

A 2021-es közbeszerzési szabályok, II. rész

Vezető ügyvédünk a 2021-ben hatályba lépő jelentős változásokról írt második cikke is megjelent a Jogászvilág főoldalán. A cikkben sorra veszi a Kbt. módosításait, amelyek a törvény meglévő rendelkezéseit csiszolgatják tovább, egy letisztultabb képet eredményezve. A cikket elolvashatja itt: https://jogaszvilag.hu/szakma/a-2021-es-kozbeszerzesi-szabalyok-ii-resz/  

 

2020. december

A 2021-es közbeszerzési szabályok, I. rész

Ha év vége, akkor közbeszerzés törvény módosítás! Vezető ügyvédünk a 2021-ben hatályba lépő jelentős változásokról írt cikkét ismét vezércikként közölte a Jogászvilág, melyet elolvashatnak itt: https://jogaszvilag.hu/szakma/a-2021-es-kozbeszerzesi-szabalyok-i-resz/  

 

2019. december

A közbeszerzési szabályok 2020-as változásai

Az elmúlt években immár hagyománnyá vált, hogy az év vége a közbeszerzési szabályok terén is változásokat hoz. A hatályba lépő módosítások a kialakult szabályokat alapjaiban nem változtatják meg, tehát elmarad a novelláris módosítás, amely elsődlegesen annak köszönhető, hogy a hatályos Kbt. megfelel az uniós irányelvnek, és alkalmazása során is egyértelmű gyakorlat alakult ki, így tehát csak néhány területen volt szükség korrekcióra. A módosításokat összefoglaló cikkünket, amely a Jogászvilág főoldalán jelent, itt olvashatják el.

 

2019. október

Jogászdíj jelölést kaptunk!

Nagy büszkeséggel töltött el bennünket, hogy jelölést kaptunk a Wolters Kluwer Jogászdíjra és így olyan nagy nemzetközi ügyvédi irodákkal említettek egy lapon, mint a Deloitte Legal, a Jalsovszky, vagy a Taylor Wessing. Guba Ügyvédi Iroda, versenyben a legjobbakkal! Kiszervezett compliance avagy a closed-door law firm üzleti modellje: Jogászdíj

 

2017. augusztus

Az ESPD használatának gyakorlati tapasztalatai

Az Európai Bizottság felülvizsgálta az egységes európai közbeszerzési dokumentum (ESPD) alkalmazásának kialakulóban lévő – szerintük – jó gyakorlatát. Az EB jelentésében arról számolt be, hogy a tagállamok többsége pozitív értékelést adott, noha a piaci szereplők - kivétel nélkül - az űrlap bonyolultságára panaszkodtak. A jelentés főbb megállapításait ismertettük cikkünkben.

 

2017. július

Folytatódik cikksorozatunk

Az új Kbt hatályba lépése óta felmerült gyakorlati kérdések megválaszolására indított cikksorozatunk újabb cikke jelent meg a Jogászvilág oldalán, amelyet elolvashat itt. Írásunkban ezúttal a tényleges tulajdonos problémájával, valamint az értékelés, bírálat kérdéseivel foglalkozik. A témával kapcsolatos kérdéseiket a Kapcsolat menüpontban található e-mail címen várjuk.

 

2017. március

Beszámoló közbeszerzési konferenciánkról

A JogiFórum részletes beszámolót közölt főoldalán a Kbt. 2017-es módosításáról tartott konferenciánkról. Köszönjük a kiváló cikket, melyet elolvashatnak itt.

 

2017. január

Az új Kbt is megérett a módosításra, erre tekintettel az elmúlt 1 év gyakorlati tapasztalatainak a törvényben való átvezetése is megtörtént 2017. január 1. napi hatállyal. A Jogi Forum konferenciáján cégünk vezető szakértője mutatja be a legújabb szabályokat, gyakorlati tippeket, iránymutatásokat. A konferencia programja elérhető itt.

 

2017. január

Az új Kbt hatályba lépése óta felmerült gyakorlati kérdések megválaszolására indított cikksorozatunk újabb cikke jelent meg a Jogászvilág oldalán, amelyet elolvashat itt. Írásunkban ezúttal a hiánypótlás jogintézményével kapcsolatos gyakorlati kérdésekkel foglalkozunk. A témával kapcsolatos kérdéseiket pedig a Kapcsolat menüpontban található e-mail címen várjuk.

 

2016. október

Az új Kbt hatályba lépése óta felmerült gyakorlati kérdések megválaszolására indított cikksorozatunk újabb cikke jelent meg a Jogászvilág oldalán, amelyet elolvashat itt. Írásunkban ezúttal az európai uniós támogatásból megvalósuló beszerzésekkel kapcsolatos gyakorlati kérdésekkel foglalkozunk. A témával kapcsolatos kérdéseiket pedig a Kapcsolat menüpontban található e-mail címen várjuk.

 

2016. augusztus

Új cikksorozatot indítottunk, amely keretében az új Kbt hatályba lépése óta felmerült gyakorlati kérdések megválaszolására kerül sor. A cikksorozat a Jogászvilág.hu szakmai rovatában indult. A cikket elolvashatja itt.

 

2016. július

Folytatódik cikksorozatunk, cégünk vezető szakértője ezúttal a hazai finanszírozású közbeszerzések ellenőrzési rendszeréről írt egy részletes elemzést, amely a Jogászvilág.hu főoldalán jelent meg. A cikket elolvashatja itt.

 

2016. június

Cégünk vezető szakértője ezúttal az európai uniós alapokból finanszírozott közbeszerzések ellenőrzési rendszeréről írt egy részletes elemzést, amely a Jogászvilág.hu főoldalán jelent meg. Az elemzést elolvashatja itt.

 

2015. december

A Wolters Kluwer Ügyvédvilág című szaklapja ismét terjedelmes cikket közölt vezető szakértőnk tollából. A becsült értékre vonatkozó részletes elemzést elolvashatja itt.

 

2015. november

A Wolters Kluwer által szerkesztett Ügyvédvilág című szaklapban jelent meg vezető szakértőnk írása a közbeszerzések aktuális helyzetéről. A cikket elolvashatja itt.

 

2015. október

Konferencia az új közbeszerzési törvényről

A Jogiforum konferenciát szervez a 2015-ben hatályba lépő új közbeszerzési törvényről. A konferencián három szekcióban kerülnek feldolgozásra a törvény újdonságai és az alapvető változások, cégünk vezető szakértője előadásában. A részletekről itt olvashat.

 

2014. december

A Jogi Fórum szakmai rovatában került közzétételre szakmai összefoglalónk, amely a közbeszerzések alkalmassági szabályainak változásairól került összeállításra.

A cikk itt érhető el

 

 

 

2014. július, A Miskolc Tv beszámolója az OFA konferenciáról

 

2014. június, Konferencia előadás az új Ptk vállalkozásokat érintő kérdéseiről

Vezető szakértőnk ezúttal az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. szervezésében tartott szakmai előadást az új Ptk. vállalkozásokat érintő legjelentősebb módosításairól.

A konferencia programja elérhető itt.

 

2014. május; Beszámolók konferenciáinkról

A 2014-es új uniós közbeszerzési irányelv átültetésével egy új közbeszerzési világban fogjuk találni magunkat – mondta Dr. Guba Zoltán hivatalos közbeszerzési tanácsadó a Jogi Fórum rendezésében tartott konferencián Budapesten.

A szervező beszámolója itt érhető el 

Az eGov beszámoló itt érhető el

 

2014. március, Önálló, egész napos közbeszerzési konferencia Budapesten

A Kbt 2014-es módosításai és gyakorlati kérdések

 

2013. augusztus; Közbeszerzés hatékonyan

A Jogi Fórum főoldalán főcímként került közzétételre szakmai összefoglalónk, "Közbeszerzés hatékonyan - A közbeszerzési törvény 2013. júliusában hatályba lépett módosításai" címmel.

A cikk itt érhető el

 

2011. május, Az Európai Bizottság honlapján!

Az új közbeszerzési irányelvvel kapcsolatosan készített szakmai anyagunk felkerült az Európai Bizottság honlapjára.

Szakmai anyagunk az Európai Bizottság honlapján

 

2010. október; Beszámoló a közbeszerzési konferenciánkról

A beszámoló elérhető itt

 

2010. augusztus; Közbeszerzési aktualitások

Az E-Tudásportál beszámolója

 

2010. július, A Közbeszerzések Tanácsa részére készített munkaanyag

Koncepcionális javaslatok a közbeszerzési törvény átdolgozására

 

2008. július, az első publikáció

A kirívóan alacsony ár - idegen test a közbeszerzési törvényben

-------------