Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Közbeszerzési hírek

 

A minimális vagyonvédelmi rezsióradíj 2020-ban

2020.04.25.

 

Megjelent a Kormány 150/2020. (IV. 24.) Korm. rendelete a minimális vagyonvédelmi szolgáltatási rezsióradíj 2020. évi mértékéről. A rendelet szerint a minimális vagyonvédelmi szolgáltatási rezsióradíj nem változik, marad a 2.336 Ft/óra. A rendelet 2020. június 23-án lép hatályba, és a hatálybalépését követően indult közbeszerzési eljárásokban kell alkalmazni.

 

-------------------

 

Újabb cikkünk jelent meg a Jogászvilágon: A Kbt. 2020-as módosításai

2019.12.09.

 

Az elmúlt években immár hagyománnyá vált, hogy az év vége a közbeszerzési szabályok terén is változásokat hoz. A hatályba lépő módosítások a kialakult szabályokat alapjaiban nem változtatják meg, tehát elmarad a novelláris módosítás, amely elsődlegesen annak köszönhető, hogy a hatályos Kbt. megfelel az uniós irányelvnek, és alkalmazása során is egyértelmű gyakorlat alakult ki, így tehát csak néhány területen volt szükség korrekcióra. A módosításokat összefoglaló cikkünket, amely a Jogászvilág főoldalán jelent, itt olvashatják el.

 

-------------------

Közbeszerzési értékhatár alatti beszerzések az EKR-ben?

2019.08.22.

 

A közbeszerzési értékhatárok alatti értékű beszerzésekről szóló 459/2016. (XII. 23.) Korm. rendelet vonatkozásában is változást hozott a 2019. július 1. napján hatályba lépett módosítást. Cikkünkben egy érdekes joghézagra hívjuk fel a figyelmet! Mottó: az adat(szolgáltatás) nem vész el, csak átalakul! A cikket itt olvashatja el.

 

-------------------

 

Emelkednek a közbeszerzési értékhatárok

2019.07.25.

 

Az Országgyűlés elfogadta Magyarország 2020. évi költségvetéséről szóló törvényt, amely jelentősen megemelte az építési beruházások értékhatárát. A 2020-tól aktuális értékhatárokat az alábbi cikkünkben mutatjuk be.

 

-------------------

 

Iránymutatás jogalkalmazóknak

2019.06.29.

 

A Miniszterelnökség az ellenőrzési tapasztalataira figyelemmel 2019 júniusában az értékelési szempontok előírásával kapcsolatosan Közleményt tett közzé. Cikkünkben ezt a közleményt és hatásait vizsgáljuk.

 

-------------------

 

A közbeszerzési közzétételi kötelezettségről

2018.10.27.

 

Az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer alkalmazása sok tekintetben megkönnyíti mind az ajánlatkérők, mind az ajánlattevők munkáját; legalábbis ez volt az egyik fontos ígéret annak bevezetése előtt. A rendszer alig 6 hónapos éles működése során számtalan fejlesztést, hibajavítást és immár tizenhárom verziójú felhasználói kézikönyvet élt meg. Ezen cikk mégsem az informatikai problémák miatti felzúdulásról, ehelyett a jogszabályokban még ma is megtalálható kollíziókról és a párhuzamosan fejlesztett rendszerek kompatibilitási hiányairól szól. A cikket itt olvashatja el.

 

-------------------

 

Élesre állítva az EKR

2018.04.15.

 

Az Európai Uniós kötelezettségvállalásnak megfelelően Magyarország az elsők között beindította az elektronikus közbeszerzési rendszert, melynek alkalmazása a 2018.04.15. napját követően indult eljárásokban mindenkinek kötelező. A rendszer a következő címen érhető el: https://ekr.gov.hu/portal/kezdolap

 

-------------------

 

Elérhetők a 2018-as közbeszerzési értékhatárok

2018.01.15.

 

Az Európai Bizottság meghatározta a 2018-as évtől alkalmazandó közösségi közbeszerzési értékhatárokat. Az értékhatárok megváltoztak. A részletekről itt olvashat, a vonatkozó táblázatot letöltheti.

 

-------------------

 

Elindult a CoRe rendszer

2018.01.03.

 

Megkezdte műkdését a Közbeszerzési Hatóság által működtetett nyilvános elektronikus szerződéstár, a CoRe, amely a szerződések adatainak feltöltése és tárolása vonatkozásában a Közbeszerzési Adatbázist váltja fel. A szerződéseket és azok adatait a Kbt. 43. § (1) bekezdés c), d) és f) pontjaira is tekintettel 2018. január 1-től a CoRe-ban kell közzétenni. A CoRe az alábbi linken érhető el: http://kereso.core.kt.hu

 

-------------------

 

Közérthetően a közbeszerzésről

2017.12.28.

A Vidékfejlesztési Programban induló pályázóknak jelentős változást hozott az új programozási időszak, mivel az új szabályok szerint a támogatott szervezeteknek szélesebb körben kell közbeszerzési eljárás keretében megvalósítaniuk a beszerzéseiket. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara készített egy tájékoztatót arról, hogy a kedvezményezetteknek milyen előírásokra kell figyelniük a megvalósítás során. A tájékoztatót az teszi egyedivé, hogy közérthető, nem jogi szaknyelven íródott, példákkal világítja meg a követendő szabályokat, így mindenki sikeresen tudja használni. A tájékoztató elérhető itt.

 

-------------------

 

Néhány gondolat az ESPD-ről

2017.08.07.

Az Európai Bizottság felülvizsgálta az egységes európai közbeszerzési dokumentum (ESPD) alkalmazásának kialakulóban lévő – szerintük – jó gyakorlatát. Az EB jelentésében arról számolt be, hogy a tagállamok többsége pozitív értékelést adott, noha a piaci szereplők kivétel nélkül az űrlap bonyolultságára panaszkodtak. A jelentés főbb megállapításait összefoglalónkban ismertetjük, amelyet elolvashatnak a Jogászvilág szakmai oldalán, vagy itt.

-------------------

 

Folytatódik cikksorozatunk

2017.07.11.

Az új Kbt hatályba lépése óta felmerült gyakorlati kérdések megválaszolására indított cikksorozatunk újabb cikke jelent meg a Jogászvilág oldalán, amelyet elolvashat itt. Írásunkban ezúttal a tényleges tulajdonos problémájával, valamint az értékelés, bírálat kérdéseivel foglalkozik. A témával kapcsolatos kérdéseiket a Kapcsolat menüpontban található e-mail címen várjuk.

-------------------

 

Miniszterelnökségi közlemény

2017.04.21.

A közbeszerzésekért felelős miniszter közleményt bocsátott ki a közbeszerzési eljárások során alkalmazható értékelési szempontok tekintetében. A közzétett három rövid előírás az alábbi: A szakemberek tapasztalatát illetően biztosítani kell, hogy nem kerül kétszer alkalmazásra ugyanaz a kritérium. A kiválasztási kritériumoknak (értékelési szempont) magára az ajánlattevőre, mint jogi személyre kell vonatkozni, míg az odaítélési szempontokat (alkalmassági feltételeket) kizárólag azokra a szakemberekre kell alkalmazni, akik a részei annak a csapatnak, amely a szerződést ténylegesen teljesíti. A hátrányos helyzetű munkavállalókra vonatkozó odaítélési szempontok (alkalmassági feltételek) csak akkor egyeztethetőek össze az uniós joggal, ha kapcsolódnak a közbeszerzési szerződés tárgyához. A közlemény szerint a Miniszterelnökség a közbeszerzési dokumentumok előzetes ellenőrzése során a fentiekben foglaltakra figyelemmel fog eljárni.

-------------------

 

A Kúria elemezte a joggyakorlatot

2017.04.12.

A Kúria joggyakorlat elemző csoportja részletesen elemezte a közbeszerzések szabályozását és gyakorlati kérdéseit. Az összefoglaló véleményt, amely az ítélkezési gyakorlatot is elemzi, egy szakmai beszélgetésen ismertették, melynek teljes, 160 oldalas verzióját letölthetik innen.

-------------------

 

Beszámoló közbeszerzési konferenciánkról

2017.03.06.

A JogiFórum részletes beszámolót közölt főoldalán a Kbt. 2017-es módosításáról tartott közbeszerzési konferenciánkról. Köszönjük a kiváló cikket, melyet elolvashatnak itt.

-------------------

 

Folytatódik cikksorozatunk

2017.01.13.

Az új Kbt hatályba lépése óta felmerült gyakorlati kérdések megválaszolására indított cikksorozatunk újabb cikke jelent meg a Jogászvilág oldalán, amelyet elolvashat itt. Írásunkban ezúttal a hiánypótlással, mint a közbeszerzési eljárás talán legproblémásabb területével foglalkoztunk. A témával kapcsolatos kérdéseiket a Kapcsolat menüpontban található e-mail címen várjuk.

 

-------------------

 

Hatályba léptek és letölthetők honlapunkról az új közbeszerzési szabályok

2017.01.02.

Az új Kbt vonatkozásában felmerült problémák megoldása érdekében az Országgyűlés 2016. év végén módosította a Kbt-t, majd ehhez kapcsolódóan több Kormányrendelet is módosításra került. Így módosult a kizáró okok és az alkalmasság igazolására, az építési beruházások közbeszerzéseire, a hirdetmények közzétételére, a közbeszerzések központi engedélyeztetésére vonatkozó kormányrendelet. A hatályos Kbt, továbbá a fontosabb rendeleteket és a Közbeszerzési Hatóság aktuális útmutatói megtalálhatók és letölthetők honlapunkról a Letöltések menüpontban.

-------------------

 

Újabb cikkünk a Jogászvilág.hu oldalán

2016.10.24.

Az új Kbt hatályba lépése óta felmerült gyakorlati kérdések megválaszolására indított cikksorozatunk újabb cikke jelent meg a Jogászvilág oldalán, amelyet elolvashat itt. Írásunkban ezúttal az európai uniós támogatásból megvalósuló beszerzésekkel kapcsolatos gyakorlati kérdésekkel foglalkozunk. A témával kapcsolatos kérdéseiket pedig a Kapcsolat menüpontban található e-mail címen várjuk.

-------------------

 

Új cikksorozatunk indult a Jogászvilág.hu oldalán

2016.09.01.

Új cikksorozatot indítottunk, amely keretében az új Kbt hatályba lépése óta felmerült gyakorlati kérdések megválaszolására kerül sor. A cikksorozat a Jogászvilág.hu szakmai rovatában indult. Az első cikket elolvashatja itt. A témával kapcsolatos kérdéseiket pedig a Kapcsolat menüpontnál található e-mail címen várjuk.

-------------------

 

Folytatódik cikksorozatunk a Jogászvilág.hu oldalán

2016.07.25.

Folytatódik cikksorozatunk, cégünk vezető szakértője ezúttal a hazai finanszírozású közbeszerzések ellenőrzési rendszeréről írt egy részletes elemzést, amely a Jogászvilág.hu főoldalán jelent meg. A cikket elolvashatja itt.

-------------------

 

Ismét a Jogászvilág.hu főoldalán szakértőnk cikke a közbeszerzések ellenőrzési rendszeréről

2016.06.09.

Cégünk vezető szakértője ezúttal az európai uniós alapokból finanszírozott közbeszerzések ellenőrzési rendszeréről írt egy részletes elemzést, amely a Jogászvilág.hu főoldalán jelent meg. Az elemzést elolvashatja itt.

 

-------------------

 

Elnöki tájékoztató a statisztikai összegezés vonatkozásában

2016.05.09.

A Közbeszerzési Hatóság Elnöke tájékoztatót bocsátott ki a 2015. évi statisztikai összegezés kitöltésével és megküldésével kapcsolatos tudnivalókról, mely elérhető ezen a címen.

-------------------

 

Elérhető az ESPD online verziója

2016.04.27.

Elérhető a felhasználók számára az Egységes Európai Közbeszerzési Dokumentum (ESPD) Európai Bizottság által fejlesztett formanyomtatványának online verziója, mely a papír alapú dokumentum alternatívájaként szolgál. Az Egységes Európai Közbeszerzési Dokumentum elektronikusan is kitölthető a Bizottság által rendelkezésre bocsátott felületen, amely elérhető itt.

-------------------

 

Folytatódik a közbeszerzési jog oktatása a Miskolci Egyetemen

2016.02.15.

Immár negyedik évéhez ért a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán folyó közbeszerzési jog oktatása, ahol az előadások jelentős részét cégünk vezető szakértője tartja. Az aktuális tematika, amely már az új irányelveket és az új Kbt-t követi, elérhető itt.

-------------------

 

Elérhető a 2016.01.01. napjától hatályos Kbt

2016.01.04.

Honlapunkon elérhető és letölthető a 2016.01.01. napjával hatályos, egységes szerkezetbe foglalt Kbt. A hatályos törvény letölthető itt.

-------------------

 

Egységes európai közbeszerzési dokumentum

2015.12.12.

Az Európai Bizottságnak a 2014. februárjától eltelt idő nem volt elegendő arra, hogy elfogadja és kihirdesse az egységes európai közbeszerzési dokumentum (angol rövidítése: ESPD) nyomtatványának mintáját. Ugyanakkor a magyar jogalkotó már elfogadta és hatályba is léptette az új irányelvnek megfelelő szabályozást, így mindaddig, amíg az Európai Bizottság nem adja ki a megfelelő végrehajtási rendeletet, a Letöltések menüpontban is elérhető nyomtatványt kell alkalmazni. A nyomtatvány letölthető innen.

-------------------

 

A becsült érték problematikája

2015.11.30.

Régóta bosszantja a közbeszerzési piac résztvevőit a becsült érték, az egybeszámítási kötelezettség és a részekre bontás tilalmának szabályozása, vagy inkább annak hiánya. Az Ügyvédvilág főoldalán megjelent elemzésünkben részletesen bemutatjuk a szabályozást, ami mögötte van és a jogalkotó vélhető szándékát. Az elemzést elolvashatja itt.

 

-------------------

Lassan felszáll a füst

2015.11.23.

Bár a közbeszerzésekről szóló 2015. évi CXLIII. törvény lassan már egy hónapja hatályba lépett, a közbeszerzési piac még mindig lefagyott állapotban van. A törvény hatályba lépése óta nemzeti eljárásrendben egyetlen nyílt eljárás sem indult, míg közösségi eljárásrendben egyetlen felhívás jelent meg. Ugyanakkor ez a bénult állapot lassan el fog múlni, hiszen az elmúlt napokban sorban hárultak el az akadályok az eljárások megindítása elől. A Wolters Kluwer Kft által szerkesztett ügyvédvilág.hu főoldalán megjelent cikkünkben az aktuális helyzetet elemeztük. Cikkünk elérhető itt.

 

-------------------

Beszámoló konferenciánkról

2015.11.11.

A JogiFórum vezércikkben számolt be közbeszerzési konferenciánkról. A beszámoló elérhető itt.

 

-------------------

Látogatói csúcs honlapunkon!

2015.11.01.

Büszkék vagyunk rá, hogy honlapunkat októberben több, mint 7000-szer keresték fel. Köszönjük bizalmukat!

 

-------------------

Figyelmeztetést adott ki a Minisztérium

2015.10.20.

Figyelmeztetést adott az NFM háttérintézménye, mely szerint az új Kbt alapján a támogatott szervezetek szélesebb körben lesznek kötelesek közbeszerzési eljárást lefolytatni. A módosítás alapvetően azokat a támogatott szervezeteket fogja érinteni, amelyek 50 % alatti támogatási intenzitással valósítanak meg projektet; eddig ők nem voltak kötelesek közbeszerzési eljárás lefolytatására. Az új szabályok szerint viszont 25 millió forintot elérő támogatás esetén ezen szervezetek is kötelesek lesznek közbeszerzési eljárás lefolytatására. A részleteket elolvashatja itt.

 

-------------------

Interjú a Közbeszerzési Hatóság alelnökével

2015.09.29.

Az Európai Unió 2014 tavaszán új közbeszerzési irányelveket fogadott el, amelyek a magyar jogba történő átültetésére a Miniszterelnökség elkészítette az új közbeszerzési törvényt, amelyet a parlament elfogadott, és 2015. november 1-jén lép hatályba. A változásokról Rigó Csaba Balázs, a Közbeszerzési Hatóság alelnöke adott interjút, amelyet elolvashatnak itt.

-------------------

 

Összegző módosító javaslat az új Kbt tervezetéhez

2015.09.21.

A Törvényalkotási Bizottság benyújtotta összegező jelentését és összegző módosító javaslatát a közbeszerzésekről szóló törvény vitájához. Az összegező jelentésben a bizottság további módosításra irányuló szándékot fogalmazott meg. Az összegező módosító javaslatban a Törvényalkotási Bizottság 91 pontból álló módosító javaslatait és pontosításait terjesztette elő. Az összegező módosító javaslatban előterjesztett legfontosabb módosításokról itt olvashat.

-------------------

 

Közzétették a 2015. évi minimális építőipari rezsióradíj összegét

2015.09.19.

A Magyar Közlöny 127. számában megjelent a miniszterelnökséget vezető miniszter 40/2015. (IX. 14.) MvM rendelete a minimális építőipari rezsióradíj 2015. évi mértékéről. Eszerint az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottság ajánlása alapján az építőipari rezsióradíj 2015. évre meghatározott,  általános forgalmi adó nélküli legkisebb mértéke 2490 forint/óra. A hatályba léptető rendelkezések szerint a jogszabály előírásait 2015.09.19. napjától kell alkalmazni. A rendelet problémáiról szóló cikkünket elolvashatja itt.

-------------------

 

Újabb konferencia előadás

2015.09.15.

A Jogifórum konferenciát szervez a 2015-ben hatályba lépő új közbeszerzési törvényről. A konferencián három szekcióban kerülnek feldolgozásra a törvény újdonságai és az alapvető változások, cégünk vezető szakértője előadásában. A részletekről itt olvashat.

-------------------

 

Újabb javaslatok az új Kbt-hez

2015.07.22.

A közbeszerzésekről szóló új törvény javaslatának részletes vitája 2015. június 30. napján lezárult, elfogadása a 2015. évi őszi ülésszak egyik első fontos döntése lehet. A Gazdasági Bizottság 64 pontjából álló javaslatának főbb pontjait korábbi cikkünkben már ismertettük. A Költségvetési Bizottság szintén terjesztett elő módosító javaslatot, amelyek lényeges pontjait az alábbiakban ismertetjük.

 

-------------------

Módosítási javaslatok az új Kbt-hez

2015.06.30.

Amint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, a közbeszerzésekről szóló új törvény javaslatát 2015. május 20. napján terjesztette az Országgyűlés elé a Miniszterelnökséget vezető miniszter. A javaslat részletes vitájának szakaszát 2015.06.15. napján nyitották meg, 2015. június 23. napján pedig a részletes vitát lezáró bizottsági módosító javaslat benyújtására került sor, amelynek részleteiről itt olvashat.

 

-------------------

Országgyűlés előtt az új Kbt!

2015.05.21.

A közbeszerzésekről szóló új törvény javaslatát 2015. május 20. napján terjesztette az Országgyűlés elé a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a törvényjavaslatot az Országgyűlés tárgysorozatba is vette. A javaslattal kapcsolatos beszámolónk itt érhető el.

 

-------------------

Véleményünk az új Kbt-ről

2015.05.12.

A társadalmi vitára bocsátott közbeszerzési törvény kapcsán cégünk is összeállított egy szakmai anyagot, melyben 22 pontban foglaltuk össze a tervezettel kapcsolatos álláspontunkat. A szakmai véleményt elolvashatja itt. (Frissítés: Az Országgyűléshez benyújtott végső tervezetben 4 javaslatunkat már átvezették.)

 

-------------------

Megjelent az új közbeszerzési törvény tervezete

2015.04.16.

Ahogy erről honlapunkon a koncepció ismertetésével már beszámoltunk, az új uniós közbeszerzési irányelvek alapján új közbeszerzési törvény kerül kidolgozásra. Az erről szóló törvénytervezetet a www.kormany.hu honlapon tette közzé véleményezésre a Miniszterelnökség. A tervezet szerint az új törvény 2015. novemberben lép hatályba. A tervezetet letöltheti és részleteit elolvashatja itt.

-------------------

 

Összeférhetetlenség a közbeszerzések során

2015.04.09.

A közbeszerzések kapcsán gyakran találkozunk a korrupció és az összeférhetetlenség említésével. Történik ez annak ellenére, hogy a közbeszerzésekről szóló törvény több részletes szabályt tartalmaz az összeférhetetlenség kezelésével kapcsolatban. Ezek részletes szabályairól és a kapcsolódó uniós és magyar bírósági gyakorlatról itt olvashat.

-------------------

 

Lezárul a 2007-2013-as programozási ciklus kiírási szakasza

2015. február 15.

A Kormány döntött arról, hogy 2015. február 15. napján lezárul az előző uniós pályázati ciklus kiírási szakasza, így a 2007-2013 közötti programozási időszak operatív programjai keretében pályázati kiírás ez után már nem hirdethető meg. A kötelezettségvállalások, a szerződéskötések tekintetében minden minisztérium megkapta a végső határidőt, eszerint kötelezettséget április 15-éig, új szerződéseket pedig május 15-éig lehet kötni a 2007-2013-as időszak forrásaira. A részleteket elolvashatja itt.

-------------------

 

Elnöki tájékoztató a közbeszerzési értékhatárokról

2015. január 28.

A Közbeszerzési Hatóság elnöke tájékoztatót tett közzé a 2015. évre irányadó nemzeti és közösségi értékhatárokról. Ahogy arról korábban már beszámoltunk, az értékhatárok nem változnak, a most közzétett tájékoztató ennek a hivatalos rögzítését jelenti, amely elérhető itt.

-------------------

 

Egyszerűsödnek a közbeszerzés alkalmassági kritériumai

2014. december 02.

Ahogy arról már beszámoltunk, jelenleg is zajlik egy új közbeszerzési törvény kodifikálása és az új törvény hatályba lépése a 2015. év második felére várható. Ugyanakkor az új koncepció újításaiból számos könnyítést már 2014. december 02. napjától hatályba léptetett a Kormány. Az új szabályok az alkalmassági követelmények vonatkozásában vezetnek be új megközelítést azáltal, hogy az ajánlatkérők számára iránymutatást adnak, ennek során a referenciák és egyéb alkalmassági követelmények kapcsán általános felső határt szabnak, amelyeknél nagyobb, nehezebb, stb. szintet az ajánlatkérők nem írhatnak elő, ezáltal több kis- és közepes vállalkozás indulhat sikerrel a közbeszerzési eljárásokban. A részletekről itt olvashat.

-------------------

 

Új közbeszerzési törvény születik

2014. november 07.

Az Európai Parlament és a Tanács az év elején elfogadta az új közbeszerzési irányelvet. Az irányelv olyan újításokat tartalmaz, mint az innovációs partnerség, a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatás önálló vizsgálatának tiltása és a gazdaságilag legelőnyösebb ajánlat (MEAT kritériumok) előtérbe kerülése, az életciklus költség (whole life cost) figyelembe vétele és az egységes európai közbeszerzési irat. Magyarországon is megkezdődött a koncepcióalkotás az új irányelv alapján készülő közbeszerzési törvényről, melynek részleteiről itt olvashat.

 

-------------------

Javaslat a Kbt. módosítására

2014. október 05.

Az új uniós irányelvekhez igazodó közbeszerzési törvény megalkotásához szükséges koncepcióalkotás már elindult a Miniszterelnökségen. Az EU új közbeszerzési irányelveit 2016 végéig kötelező a tagállamoknak a saját jogrendjükbe beépíteni, a magyar közbeszerzési szabályozás jogharmonizációjával azonban a hírek szerint nem várnak addig, a szakmai szervezetek és a kamara bevonásával már zajlik a koncepcióalkotás, s a várakozások szerint év végéig megszületik a törvény-módosítás. A munkát az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége 22 pontos javaslatcsomaggal segíti. A javaslatcsomag lényegi elemeit elolvashatják itt.

 

-------------------

Iránymutató Európai Bírósági ítélet

2014. szeptember 23.

Az Európai Bíróság ítélet hozott egy, a szolgáltatások szabad áramlásával, illetve a minimálbér közbeszerzési alkalmazásával kapcsolatos ügyben. Eszerint egy adott országban kötelezően előírt minimálbér alkalmazása nem várható el valamely másik tagállamban székhellyel rendelkező alvállalkozótól, ha ezen cég munkavállalói kizárólag abban az államban teljesítik az érintett szerződést. A szolgáltatásnyújtás szabadságával ugyanis nem egyeztethető össze a másik tagállamban érvényesülő létfenntartási költségekkel arányban nem álló minimálbér előírására vonatkozó követelmény. A részletesebb összefoglalót elolvashatják itt.

 

-------------------

Közbeszerzés, számokban

2014. szeptember 09.

A Közbeszerzési Hatóság néhány alapvető adatot és összehasonlítást közölt a közbeszerzések rendszerével kapcsolatban, amelyek között meglepő adatokat is találhatunk. Az elemzés elérhető itt.

 

-------------------

Az összkollégiumi állásfoglalások margójára

2014. augusztus 01.

A Közbeszerzési Hatóság honlapján közzétették a 3/2014-es összkollégiumi állásfoglalást, amely a tényleges tulajdonos bemutatásával foglalkozik. Cégünk álláspontja nem egyezik a döntőbizottság álláspontjával, és mivel a korábbi állásfoglalásokkal kapcsolatban is merültek fel aggályok, összefoglaltuk az összkollégiumi rendszer működését, az állásfoglalások kötelező erejének hiányát, továbbá a kiadott állásfoglalásokkal kapcsolatos fenntartásainkat. A cikk elolvasható itt.

 

-------------------

Megjelent a második összkollégiumi állásfoglalás

2014. július 04.

A Közbeszerzési Döntőbizottság 2/2014. (VI.27.) számú állásfoglalása szerint az írásbeli összegezés egy alkalommal módosítható, az ajánlattevők részére történő megküldésétől számított huszadik napig. A vitarendezési kérelem alapján történő ismételt módosításra nincs jogi lehetőség. A Döntőbizottság ezen határozatának részletes indokolása elolvasható itt, amelynek részletes elemzése azért fontos, mert ellentmond saját korábbi határozatának, amely elolvasható itt.

-------------------

 

Újabb konferencia előadás

2014. június 17.

Cégünk vezető szakértője ezúttal az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. szervezésében tart szakmai előadást az új Ptk. vállalkozásokat érintő legjelentősebb módosításairól Miskolcon, a Bástya hotelben. A konferencia programja elérhető itt.

-------------------

 

Európai Bizottsági felkérés cégünk jogorvoslati irányelv átdolgozásában való közreműködésére

2014. május 30.

Cégünk felkérést kapott az Európai Bizottság Belső Piac és Szolgáltatások Főigazgatóságától, hogy vegyen részt a közbeszerzési jogorvoslatokról szóló irányelv átdolgozását célzó munkában, melyet az Europe Economics (www.europe-economics.com) és a Milieu (www.milieu.be) irányít. Cégünk megtiszteltetésnek veszi a felkérést és örömmel vesz részt a munkában.

-------------------

 

Jogi Fórum vezércikk cégünk szakértőjéről

2014. május 28.

A Jogi Fórum vezércikket közölt a cégünk szakértője által tartott budapesti konferenciáról. A teljes cikket elolvashatja itt.

-------------------

 

Hatósági útmutató a kizáró okok igazolásáról

2014. május 19.

A Kbt-ben előírt feladatkörét teljesítve, a Közbeszerzési Hatóság útmutatót adott ki a kizáró okok hiányának igazolásáról, illetve ezek ajánlatkérők általi ellenőrzéséről. A pontosított útmutató kiadására a 2014.03.15. napján hatályba lépett Kbt. módosítások miatt volt szükség. Az útmutatót letölthetik itt.

 

-------------------

Megjelent az első döntőbizottsági összkollégiumi állásfoglalás

2014. április 23.

A Közbeszerzési Döntőbizottság 1/2014. számú állásfoglalása a pótlólagos anyagi fedezet biztosításának jogszerűségével foglalkozik. Az állásfoglalás szerint az ajánlatkérőknek a közbeszerzési eljárásban pótlólagos fedezet biztosítása esetén nem kell kötelezően a Kbt. 76. § (1) bekezdés c) pontja alapján eredménytelenné nyilvánítaniuk a közbeszerzési eljárást, amennyiben az ajánlati összeg, vagy több ajánlat összege is meghaladja a bontási eljárás során ismertetett fedezet összegét. Az anyagi fedezet összege módosítható, emelhető az ajánlatok bontását követően az ajánlatkérő által, de a Döntőbizottság fokozottan vizsgálja, hogy történt-e visszaélés, és az ajánlatkérőnek az összegezés megküldéséig a megemelt anyagi fedezet biztosítását dokumentálnia kell.

-------------------

 

Közzétették a 2014. évi minimális építőipari rezsióradíj összegét

2014. április 15.

A Magyar Közlöny 53. számában (2014. április 10.) megjelent a belügyminiszter 30/2014. (IV. 10.) BM rendelete a minimális építőipari rezsióradíj 2014. évi mértékéről. Eszerint az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottság ajánlása alapján az építőipari rezsióradíj 2014. évre meghatározott, általános forgalmi adó nélküli legkisebb mértéke 2422 forint/óra. A hatályba léptető rendelkezések szerint a jogszabály előírásait 2014.04.25. napjától kell alkalmazni. A részleteket elolvashatja honlapunkon.

-------------------

 

Új egységes működési kézikönyv

2014. április 12.

A Magyar Közlöny 40. számában megjelent a 85/2014. (III. 18.) Korm. rendelet az egységes működési kézikönyvről szóló 547/2013. (XII. 30.) Korm. rendelet módosításáról. Az egységes működési kézikönyv egy normatív utasításban kiadott belső szabályozási dokumentum, amely az egyes intézményi szereplők eljárási cselekményeire vonatkozó szabályokat tartalmazza, ezért ennek ismerete a támogatásból megvalósuló közbeszerzések ajánlatkérői oldalán is alapvető jelentőségű.

-------------------

 

Megjelentek az új irányelvek

2014. március 28.

Az Európai Unió hivatalos lapjában 2014. március 28. napján megjelent a 2014-es közbeszerzési irányelv. Az irányelv olyan újításokat tartalmaz, mint az innovációs partnerség, a gazdaságilag legelőnyösebb ajánlat (MEAT kritériumok), a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatás önálló vizsgálatának tiltása, az életciklus költség (whole life cost) és az egységes európai közbeszerzési irat. Bár az Európai Parlament 2014. januárjában már elfogadta az új közbeszerzési irányelveket, de a jogalkotási folyamat szabályai szerint meg kellett várni az Európai Unió Tanácsának jóváhagyását is, mely 2014. februárban megtörtént. A szabályokat 2 éven belül kell átültetni az egyes tagállamok jogrendjébe. Az elfogadott angol szöveg elérhető itt. A részletes elemezést elolvashatja itt.

-------------------

 

Közbeszerzési konferencia

2014. március 12.

A Jogi Fórum közbeszerzési konferenciát szervez Budapesten 2014. április 10. napján. A konferencián előadásra és megvitatásra kerülő témák: a 2014. március 15. napján hatályba lépett Kbt módosítások, a 2014-es Uniós közbeszerzési irányelvek, továbbá gyakorlati útmutatás az elmúlt időszak tipikus közbeszerzési hibái vonatkozásában, amelyek az uniós támogatásból megvalósuló közbeszerzések kapcsán jelentkeztek. Az előadó cégünk vezető szakértője. A részleteket, pontos tematikát elolvashatja itt.

-------------------

 

Jogalkalmazást elősegítő útmutató

2014. február 06.

A Közbeszerzési Hatóság kezdeményezésére együttműködés indult, melynek keretében a Hatóság, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (2014. január 1-jétől Miniszterelnökség), valamint az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság képviselői havi rendszerességgel közös álláspont kialakítása érdekében megvitatnak bizonyos, a gyakorlatban számos esetben jogértelmezési nehézséget, bizonytalanságot okozó közbeszerzési jogi kérdéseket. Az együttműködés eddigi eredményeit, vagyis a közös álláspontokat közzétették, melyeket elolvashatják itt.

-------------------

Közbeszerzési képzés a Miskolci Egyetemen

2014. január 31.

"A közbeszerzések gyakorlata" címmel közbeszerzési képzést indít a Miskolci Egyetem Kereskedelmi Jogi Tanszéke 2014. februárban. A képzés a szakmai és a döntőbizottsági gyakorlatot középpontba helyezve interaktív módon kerül megtartásra heti 2 órában. Az előadó Dr. Guba Zoltán, a Magyar Hivatalos Közbeszerzési Tanácsadó Kft ügyvezetője. Részletek itt.

-------------------

 

Az Európai Parlament elfogadta az új irányelveket

2014. január 20.

Az Európai Parlament elfogadta a közbeszerzésről szóló európai parlamenti és tanácsi irányelv iránti javaslatot. Az új irányelveknek köszönhetően jobb minőségű és kedvezőbb ár-érték arányú árúkat, szolgáltatásokat rendelhetünk meg, köszönhetően az új odaítélési kritériumoknak, amelyek nagyobb hangsúlyt fektetnek a minőségi és környezetvédelmi szempontokra, a szociális szempontokra és az innovációra. Az új szabályok uniós szinten is megkönnyítik a kis-és közepes méretű cégek részvételét, ugyanakkor kellően konkretizálják az alvállalkozókra vonatkozó sokat vitatott szabályokat. Az alapvető információkat elolvashatja itt, kollégánk forráskutatása eredményeként itt megtekinthetik az aktuális szöveget, itt pedig elolvashatják a bizottság előadójának rövid összefoglalóját, mely jól mutatja a jövőbeni változások irányát. Az új irányelvek elfogadásának szükségessége már 2010. év során felmerült, melynek eredményeként az Unió szakértői 2011-ben kidolgoztak egy ún. Zöld könyvet, melyben közzétették azon felvetéseiket, amelyek a hatályos közbeszerzési irányelvek átdolgozása során új megközelítési módozatokat vetett fel a közbeszerzések rendszerében. A közzétett több, mint 100 kérdés vonatkozásában az egyes országok szakértői, köztük ezen sorok szerzője is részletes állásfoglalást küldtek az Európai Bizottság részére a felvetett kérdésekre. Ezen állásfoglalások ezt követően közzétételre kerültek az Európai Bizottság honlapján, melyekre újabb észrevételek érkeztek, biztosítva ezzel a helyzet komplex megítélését. A visszajelzéseket is figyelembe véve kerültek kidolgozásra több éves munka eredményeként az új közbeszerzési irányelvek, melyek elfogadása jelenleg megfoghatatlan lehetőségeket is biztosít a közbeszerzések szereplőinek. Az irányelvek elfogadása esetén azokat jóvá kell hagynia a Tanácsnak is, majd az egyes országoknak implementálniuk kell saját jogrendszerükbe, melyre határidőt kapnak. Erre még 1-2 évet biztosan várnunk kell.

-------------------

 

Újabb útmutatók a Hatóságtól a kizáró okok igazolásáról és a részekre bontás tilalmáról

2013. november 29.

A Közbeszerzési Hatóság a Kbt-ben kapott felhatalmazás alapján kiadta az alkalmasság és a kizáró okok igazolásának szabályaira vonatkozó aktualizált útmutatóját, valamint az Európai Bíróság esetjogi gyakorlatát is érintő útmutatóját a részekre bontás tilalmáról. Az útmutatók letölthetők itt.

-------------------

 

Hirdetménykitöltési segédlet került közzétételre

2013. november 06.

A Közbeszerzési Hatóság közzétette honlapján az ajánlati, illetve részvételi felhívásokkal kapcsolatos tipikus hibákra vonatkozó figyelemfelhívást és egy részletes segédletet, mely a jogsértések elkerülését célozza. A segédlet és útmutató elérhető itt.

-------------------

 

Élesre állítva a KBA

2013. október 31.

A Kbt. 2013. november 1. napján hatályba lépő módosításai szerint a Közbeszerzési Hatóság a közbeszerzési eljárások dokumentációjának elektronikus közzétételére lehetőséget biztosít. Az ajánlatkérők a dokumentációt a Közbeszerzési Adatbázis (KBA) modul használatával központilag, térítésmentesen és teljes terjedelemben közvetlenül elektronikus úton az ajánlattevők számára hozzáférhetővé tehetik, illetve innen az ajánlattevők a dokumentációt ingyenesen elérhetik. Erre a KBA modul szolgáltat felületet, ahol egyrészt a korábbiakban megszokottakkal azonos módon (a Kbt. 31. § (1) bekezdése szerinti dokumentumok közzétételével egyezően) van lehetőség a publikáció elvégzésére, másrészt a KBA kiegészült egy Dokumentum feltöltés menüponttal is, ahol az ajánlatkérők el tudják végezni a közzétételt. A részleteket elolvashatja itt.

-------------------

 

Új elnöki tájékoztató

2013. szeptember 20.

A Közbeszerzési Hatóság új elnöki tájékoztatót tett közzé, mely honlapunkon itt érhető el. Üdvözöljük ezen tájékoztató közzétételét, ugyanis segítséget nyújt abban, hogy a közbeszerzési terv valóban csak azt tartalmazza, ami kötelező. Cégünk által hosszú ideje képviselt álláspont szerint ugyanis káros, ha az ajánlatkérő a közbeszerzési tervben szerepelteti a becsült értéket, hiszen így az ajánlattevők tudomást szerezhetnek erről és ezzel ajánlatkérő akaratlanul is irányt mutat az ajánlati árakhoz, miközben a becsült érték a "legmagasabb" ajánlat alapján kerül meghatározásra, tehát ettől akár sokkal kedvezőbb ajánlati árakra is számíthatna...

-------------------

 

Közbeszerzés hatékonyan

2013. augusztus 26.

A Jogi Fórum főoldalán főcímként került közzétételre szakmai összefoglalónk, "Közbeszerzés hatékonyan - A közbeszerzési törvény 2013. júliusában hatályba lépett módosításai" címmel. A cikk itt érhető el.

-------------------

 

Szakmai összefoglaló készült a 2013. júliusában hatályba lépett Kbt. módosításokról

2013. július 05.

Cégünk vezető szakértője részletes szakmai összefoglalót állított össze a 2013. július 1. napjával hatályba lépett módosításokról, rámutatva az egyes módosítások okaira, céljaira, helyes értelmezésére. Az összefoglaló elérhető itt.

-------------------

 

Elérhető a Kbt. novella elfogadott szövege, indokolással

2013. június 25.

Az Országgyűlés az előzetes terveknek megfelelően elfogadta a Kbt. első novelláját a 2013.06.21. napi ülésnapján, a törvény kihirdetésre vár. A törvény szövege a zárószavazás előtt még pontosításra került, ehhez igazították az indokolás szövegét is. Honlapunkon mind az elfogadott, egységes szerkezetű Kbt. novella és indokolása, mind a véglegesített kormányrendeletek szövegei elérhetőek itt.

-------------------

 

Érdemben módosul a közbeszerzésekről szóló törvény

2013. május 03.

A közbeszerzésekről szóló 2011. évi CVIII. törvény hatályba lépése óta több mint egy év telt el. A gyakorlati tapasztalatok és visszajelzések alapján szükség volt a szabályozás újabb módosítására, külön előtérbe helyezve a gyorsítás és egyszerűsítés igényét, figyelemmel az Európai Unióban jelenleg tartó közbeszerzési reformfolyamat fejleményeire is. Ezen igények alapján a Kormány elkészítette a Kbt. első érdemi módosítását tartalmazó tervezetet. A törvény-módosítás tervezetének rövid összefoglalása, valamint a tervezet szövege itt érhető el.

-------------------

 

Iránymutatás az aránytalanul alacsony ár vonatkozásában

2013. április 09.

Bár évekkel ezelőtt száműzték a közbeszerzések rendszeréből, a 109/2013. (IV. 9.) Korm. rendelet előírásai alapján ismét figyelembe kell venni az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottság által meghatározott és közzétett minimális építőipari rezsióradíj mértékét. Az építési beruházások közbeszerzésének részletes szabályairól szóló 306/2011. (XII. 23.) Korm. rendelet előírásait módosító fenti kormányrendelet aránytalanul alacsonynak minősíti azon árajánlatot, amelyben az ajánlattevő által alkalmazott rezsióradíj alacsonyabb a párbeszéd bizottság ajánlása alapján az építésügyért felelős miniszter által rendeletben meghatározott mértéknél. Cégünk vezető szakértőjének kommentárját elolvashatja itt.

 

***

 

A Közbeszerzési hírek rovatot Dr. Guba Zoltán akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó, egyetemi oktató szerkeszti.

 

A fenti cikkek, vagy azok egy résznek leközléséhez azzal a feltétellel járulunk hozzá, hogy a szerző és a forráshonlap (www.mhkt.hu) helyesen megjelölésre kerül!