Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Állami Beruházási Ügynökség?

Állami ügynökség valósítaná meg az állam és az önkormányzatok központi költségvetési támogatással megvalósított magasépítési beruházásait - derül ki a parlamenthez kedden benyújtott törvényjavaslatból.

 

Az állami magasépítési beruházások megvalósításáról szóló törvényjavaslat indoklása szerint a Kormány egységesen kívánja kezelni az állami magasépítési beruházások megvalósítását, ehhez pedig szükség van egy olyan szervezetre, amely az állami érdekek teljes körű szem előtt tartása mellett képes garantálni a központi költségvetési forrásból megvalósuló, mind esztétikailag, mind funkcionálisan kiemelkedő értéket képviselő építési beruházások költséghatékony, határidőre történő megvalósítását.

 

A feladatokat az állam 100 %-os tulajdonában álló gazdasági társaság, a Beruházási Ügynökség látná el, amely önálló költségvetési forrással rendelkezne, közreműködne a beruházások előkészítési folyamatában, és lefolytatná a beruházások kivitelezési szakaszát.

 

A Beruházási Ügynökség közreműködik majd a kormányzati magasépítési beruházás előkészítésében, ellátja a tervellenőri, építtetői feladatokat, lefolytatja a közbeszerzési eljárásokat, valamint a kivitelezés során gondoskodik az építési műszaki ellenőri tevékenység ellátásáról. Az ügynökség feladatai elvégzéséhez közreműködőt vehet igénybe.

 

A központi költségvetésről szóló törvény önálló fejezetként tartalmazza majd a Beruházási Ügynökség állam nevében végzett feladatainak költségvetési bevételeit és költségvetési kiadásait, bár némi problémát okozhat, hogy a tervezet szerint ez csak 2020-as éves költségvetési törvényben fog megtörténni, míg a szervezet működése a tervek szerint 2019. januárban indul meg.

 

A törvény a javaslat szerint 2019. január 1-jén lép hatályba és a törvényben foglaltakat azon állami magasépítési beruházások esetén kell 2019. január 1-jétől alkalmazni, amelyek esetében a megvalósításra irányuló közbeszerzési eljárás 2019. január 1-jét követően indul. A részben vagy egészben az Európai Unió 2014-2020-as operatív programja és az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz forrásainak terhére finanszírozott állami magasépítési beruházás esetén nem kell alkalmazni a jogszabály előírásait.

legis.jpg