Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A Mesterséges intelligencia jogi szabályozása

A polgári jogi felelősségre vonatkozó szabályok hozzáigazítása a digitális korhoz és a mesterséges intelligenciához

2022.01.05.

A Guba Ügyvédi Iroda Magyarországról egyedüliként vesz részt az Európai Bizottság kutatásában, amely a digitális korhoz és a mesterséges intelligenciához kapcsolódó polgári jogi felelősségi kérdések új szabályozásának kialakítására vonatkozik. A cél a termékfelelősségről szóló irányelv továbbfejlesztése, illetve adott esetben új jogszabály kidolgozása, amely reagál a mesterséges intelligencia által támasztott, a körforgásos digitális gazdaságban megjelenő új, elsősorban a polgári jogi felelősséget érintő új kihívásokra.

Az 1985 óta érvényes korábbi irányelv a hibás termékek miatt kárt szenvedett fogyasztók kártérítését rendezi és az alkalmazott technológiától függetlenül minden ingó dologra vonatkozik, ezért elviekben a mesterséges intelligenciát használó termékekre is alkalmazandó. Azonban a gyakorlat rávilágított, hogy a korábban kimunkált fogalmak elavultak, a szabályok csak nehezen alkalmazhatóak a digitális és körforgásos gazdaság termékeire, így a fogyasztók kártérítési igényei is nehezen érvényesíthetők.

Szükségszerűvé vált a biztonságos Mesterséges Intelligenciát alkalmazó termékek fejlesztése. Az ilyen termékekkel kapcsolatos fogyasztóvédelmi, termékfelelősségi, adatvédelmi, kártérítési kockázatok jelentősek, mint például a felelősnek tekinthető személy azonosítása, a vétkesség vagy a bonyolult és összetett technológiát alkalmazó termék hibájának és a kárral való okozati összefüggésnek a bizonyítása. Ahhoz, hogy növelni tudjuk a felhasználó bizalmat, megfelelően kezelni kell ezeket a kockázatokat.

Ennek érdekében harmonizált szabályok megalkotása a cél, amely jogalkotási folyamatba a Guba Ügyvédi Iroda is bekapcsolódott!

A részletekről, fejleményekről itt olvashat: https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12979-Polgari-jogi-felelosseg-a-felelossegre-vonatkozo-szabalyok-hozzaigazitasa-a-digitalis-korhoz-es-a-mesterseges-intelligenciahoz_hu