Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

2015. február 15. napján lezárul az előző uniós pályázati ciklus kiírási szakasza, miután a Kormány 1014/2015 (I.22.) sz. határozata szerint a 2007-2013 közötti programozási időszak operatív programjai keretében pályázati kiírás ezután nem hirdethető meg.

A kötelezettségvállalások, a szerződéskötések tekintetében minden minisztérium megkapta a végső határidőt, eszerint kötelezettséget április 15-éig, új szerződéseket pedig május 15-éig lehet kötni a 2007-2013-as időszak forrásaira, míg a közbeszerzési ellenőrzéseket 2015.30.31. napjáig le kell zárni.

A kormány döntött arról is, hogy március végéig le kell zárni a tartalék listákat, az érintett minisztériumoknak felül kell bírálnia ezeket, és végleg dönteni a támogatásról, vagy az elutasításról. A meglévő szerződések jogorvoslati ügyeit a Miniszterelnökségnek április 15-éig le kell zárnia, illetve új közbeszerzés csak azokban az esetekben indítható, ha garantált a megvalósítás november 30-ig . Amennyiben a támogatott szervezet nem teljesíti neki felróhatóan a kötelezettségét, a következő évi költségvetési támogatását csökkenteni kell a megfelelően fel nem használt összeg mértékével.

A 2007-2013-as időszakban a kormány a 8200 milliárd forint keretösszeg helyett 9300 milliárd forintra vállalt pénzügyi kötelezettséget. A túlvállalás csökkentésének mértékével kapcsolatosan is döntés született, ez az elvek szintjén úgy szól, hogy Magyarországnak fel kell használnia minden európai fejlesztési forrást, és a lehető legkisebb költségvetési támogatást kelljen a túlvállalás miatt fizetni.

Nyilvánosságra hozzák az összes késedelemben lévő állami projektet, amely miatt az országot forrásvesztési kockázat fenyegeti. A jelentős késedelemben lévő állami projektek listáját az érintett minisztériumok áttekintik, döntenek arról, melyektől állnak el.

A késedelmes projektben érintett kedvezményezettek egészen addig nem kaphatnak támogatást a 2014-2020-as időszakban, ameddig le nem zárták a korábbi fejlesztésüket. Ha a késedelmes projekt bennmarad a támogatási körben, és mégsem sikerül a befejezés, abban az esetben a kormány a következő év központi költségvetési támogatását az érintetteknél csökkenti.

Az országba érkező, 2007-2013-as európai uniós források mértéke átlépte a 7000 milliárd forintot, az év végéig pedig további, több mint 1500 milliárd forint érkezhet.